De största bankerna i världen

En av världens största banker är inte bara störst inom bank- och finansvärlden utan är även oerhörd inom affärsvärlden. Banken vi talar om är Bank of America med tillgångar på 1460 miljarder dollar. Ännu en bank med väldiga tillgångar är Wells Fargo och också den är amerikansk liksom JP Morgan. Andra storbanker är exempelvis RBS, tyska Commerzbank samt de franska BNP Paribas och Société Générale.

Wells Fargo

Svaret på vilken bank som egentligen är störst beror lite på vad man undersöker. Gäller det antal kunder eller börsvärde? Störst till värdet på börsen var amerikanska Wells Fargo som är värt över 260 miljarder amerikanska dollar. Wells Fargo har ökat betydligt i värde under de senaste åren och därför hade de under flera år förstaplatsen på listan om man går efter börsvärde. År 2014 ökade vinsten med 32 miljarder dollar. Efter att ha varit tvungna att betala böter på grund av oetiska säljmetoder tappade dock Wells Fargo sin placering och istället är det JP Morgan som är värd mest. Den banken anses även vara en av de mest välskötta. Wells Fargo förlorade platsen genom att ha gett sina kunder kreditkort som de inte ansökt om, flyttat kundernas pengar och utnyttjat dem på olika sätt i säljtävlingar.

HSBC Holdings plc

Denna bank med säte i London toppar inte listan i hela världen utan placerar sig på en femteplats men det är en av de största i Europa. Namnet kommer från The Hongkong and Shanghai Banking Corporation Limited och det skvallrar om att banken från början verkade i just Kina. Grundaren var dock britten Thomas Sutherland som föddes år 1922 i London. År 2012 var HSBC i blåsväder efter att misstankar om penningtvätt bland annat för drog- och terrorverksamhet uppstått. USA:s justitiedepartement valde att inte åtala banken utan gick istället med på en förlikning och HSBC tvingades betala 1,92 miljarder USD. Om HSBC istället hade blivit dömda för brott mot terrorlagen eller mot de amerikanska droglagarna hade de riskerat att inte längre fått verka i landet.

Société Générale A.S.

Denna franska storbank verkar över hela världen och betjänar sammanlagt 33 miljoner privat- och företagskunder. Till skillnad från exempelvis HSBC och Wells Fargo har Société Gènérale en svenskspråkig sida för aktiehandel. De har också en svensk support som är stationerad i London och som tar emot dina samtal eller mejl. Banken grundades år 1884 bland annat som ett resultat av den industriella revolutionen och det ökade behovet av finanser som uppstod vid byggandet av järnväg. Idag har de verksamhet i 85 länder där totalt 157 000 anställda arbetar. Ett av bankens största områden är inom investment och 12 000 av bankens medarbetare sysslar dagligen med att serva kunderna inom detta segment. På deras svenska sida kan du läsa mer om vad denna storbank erbjuder samt skaffa dig mer kunskap om exempelvis unlimited turbos eller warranter under deras utbildningskategori. Det är också möjligt att skapa ett inlogg och börja använda bankens tjänster genom hemsidan.