Kontantfria banker

Du är van att kunna sätta in dina sparpengar i form av småmynt samt att kunna ta ut pengar från ditt konto över bankernas diskar. Redan för några år sedan var det dock flera banker som slopade kontanterna och istället gick i täten för ett kontantfritt samhälle. Vilka för- och nackdelar ger detta?

Sverige är föregångsland

Genom de elektroniska tjänsterna Swish och iZettle är vi svenskar bland de första i världen som allt mer handlar och gör överföringar elektroniskt. Det är enkelt, säker, går snabbt och du behöver inte vara rädd att inte ha tillräckligt med pengar på fickan men är det endast en positiv utveckling? Enligt forskare finns det risk att vi blir allt mer slösaktiga när vi inte hanterar kontanter. Vi uppskattar inte pengarnas värde på samma sätt när vi inte ser dem. Bankerna är dock positiva till utvecklingen och de är också de stora vinnarna i ett kontantlöst samhälle.

Allt mer kontantfritt

Att betala med mobilen genom exempelvis Swish är fortfarande relativt nytt men att använda kort eller checkar har gjorts länge. Svensken använder Visa tre gånger så mycket som genomsnittet i Europa så det kanske inte är konstigt att det just är vi som är mest positiva till att fortsätta denna utveckling. Fördelarna är att kostnaderna kan minskas, exempelvis behöver inte butiksinnehavare betala för transporten av pengar mellan butik och bank. Riskerna för rån minskar också, både för butik- och värdetransportrån. Den så kallade svarta marknaden förväntas minska eftersom där mest förekommer kontanter. De som riskerar att drabbas negativt av det kontantlösa samhället är främst småföretagare. Affärerna får själva betala en avgift till banken varje gång någon betalar med kort, vilket kan bli riktigt dyrt för butiker där småköp är vanliga. De riskerar att få stänga igen. Dessutom har ännu inte alla exempelvis mobiltelefoner. Att köpa en buss- eller tågbiljett med kontanter går inte idag. Det gör att många, främst äldre känner sig diskriminerade och får svårare att röra sig i samhället.

Kontantfritt är snart här

Enligt forskarna kan Sverige vara helt kontantfritt redan år 2020. Det finns dock en skillnad mellan ett kontantfritt och ett kontantlöst samhälle. I det senare fallet saknas all form av sedlar och mynt, något som ligger mycket långt fram i tiden. Det kontantfria samhället innebär däremot att kontanterna utgör endast en marginell del och där tros vi snart vara.

Kontanter innebär kostnader för banker. Dels för de olika lokala kontoren men också för Bankernas depå som är ett företag och ägs av Sveriges fem största banker. De tillhandahåller exempelvis uttagsautomaten Bankomat. Det är detta företag som gemensamt varit initiativtagare till Swish samt stängt ner ett stort antal Bankomater för att påskynda det kontantfria samhället. Bankerna sägs vara vinnarna i ett samhälle med allt mindre sedlar och mynt men på sikt kan nya aktörer bli de som verkligen tjänar på mindre kontanter i omlopp. Anledningen är att de eventuellt ser saker från en annan synvinkel än bankerna som dessutom har en mer långsam beslutsprocess.